Seitsemisen kansallispuistossa

Heips! Käväisin ennen juhannusta Seitsemisen kansallispuistossa tallustamassa n. 7km reissun. Aloitin Seitsemisen luontokeskukselta ja päädyin Koveron perinnetilalle ja lähdin siitä vielä n. 1km eteenpäin, kunnes kaatosade iski ja käännyin takaisin. Matkan varrella oli mm. paljon suo- sekä harjumaisemaa, kaunista mäntymetsää, kirkasjärvellä laavu johon poikkesin eväille ja Koveron perinnetila.  Sää oli sadekuuroa lukuunottamatta aikalailla hiostavan kuuma ja pilvinen. Uudestaan Seitsemisiin olisi tarkoitus mennä ja kiertää 18.8km rengasreitti seitakierros. Tähän postaukseen laitan kuvia retkeltä metsästä, sekä Koveron perinnetilalta...

Seitsemisen kansallispuisto tietoa ja historiaa

Kansallispuisto sijaitsee Ylöjärven ja Ikaalisen alueella Pirkanmaalla ja sinne on hyvät kulkuyhteydet autolla. Seitsemisen luontokeskukselta lähtee vaellusreittejä, sekä siellä on kahvio, info, wc:t ja näyttelyitä. Seitsemisen luonto on monimuotoista ja kaiken ikäisille ja kuntoisille löytyy sopivan mittainen reitti (1.8-25.9km), osa reiteistä käy myös liikuntaesteisille. Ainakin luontokeskukselta lähtiessä reitille pystyy lainaamaan lainakartan reiteistä käyttöönsä retken ajaksi. Yöpymismahdollisuuksia on esim. telttailu teltta-alueilla tai eräkämpissä mm. Pitkäjärven vuokratupa.

Seitsemisen metsät ovat nähneet ja kokeneet paljon. Kiinnostavaa Seitsemisen historiassa on paljon. Erätaloudesta on Seitsemisistä löydetty merkkejä jo esihistorialliselta ajalta, esim. pyyntikuoppia ja kivilatomus jonka oletetaan liittyneen alueen eränkäyntiin. Seitsemisessä asutus on vakiintunut n. 1800- luvulla kruununmetsätorppien perustuksen jälkeen. Kruununmetsätorpparit olivat siis vuokralla valtion maalla ja viljelivät maata. He saivat tehdä talonsa, työkalunsa jne. valtion metsästä kaadetuista puista. Mielenkiintoista sotaan liittyvää historiaa on toisen maailmansodan aikainen käpykaartilaisten korsu (jossa oleili miehet jotka eivät halunneet rintamapalvelukseen), sekä esim. se että Seitsemisestä on kaadettu sotakorvaus puita laivan mastoiksi ja siellä on työskennellyt työvankeja sodan jälkeen. Metsätalous on ollut Seitsemiselle tärkeää, joten sen takia metsissä on ollutkin savottoja ja erä/metsäkämppiä, joihin on vienyt pyöräpolut, jotka toimivat nykyään polkujen pohjina.

Koveron perinnetila

Koveron perinnetila sijaitsee Seitsemisen alueella ja sen omistaa valtio. Sinne pääsee vaellusreiteiltä ja autolla ihan tietä pitkin. Koveron tila on vanha kruununmetsätorppa, jonka kukoistuskausi oli 1900- luvun alussa, mutta se perustettiin jo v. 1859, vaikkakin jo vuosi ennen sitä paikalla on ollut luultavasti asutusta. Kukoistuskautena Koveron tilan isäntänä toimi Ananias Kovero, Matti Koveron poika, joka sai isännyyden v. 1902. Matti Kovero oli tilan isäntä vuodesta 1878. Matti Koveroa ennen tilaa isännöi eräs Matti Juhanpoika perheineen, kunnes heidän poikansa kuoli keuhkokuumeeseen ja tilan pitäminen kävi liian raskaaksi ja se myytiin. Koveroa asutettiin vuoteen 1960, kunnes vuonna 1970 sen osti valtion metsähallitus. Sen jälkeen siitä on kunnostettu mahdollisimman tarkkaa kuvausta hevosmaatalouden ajasta paljolti talkootöin. Perinnemaisemaa hoidetaan vanhanajan tavoin ja suosittelenkin Koveron tilalla käymistä, sillä se huokuu vanhaa tunnelmaa ja siellä voi kokea aikahypyn historiaan. Vierailu tilalla on maksutonta.

Kuvia Koveron perinnetilalta:

Päärakennus







Isäntä v. 1878-1902 Matti Kovero



Kuvia metsästä:







Huppu oli pakollinen hyttysten takia...



Opasteet olivat hyvät

Kirkaslampi











Kommentit

Suositut tekstit