Ölkyn ylitys, Hossa

 Heips!

Blogin kirjoittelussa on ollut nyt pitkä tauko, sillä aloitin koulunkäynnin ammattikorkeakoulussa ja kiirettä on pitänyt. Julkaisen nyt siis vielä kesän aikaisen postauksen, jonka olin jo aiemmin kirjoittanut valmiiksi, mutta en pystynyt julkaista jonkinlaisen latausongelman vuoksi. Tässä se nyt kuitenkin on!


Tässä tulee siis toinen osa Hossan retkeilyreitti juttusarjasta. Edellinen osa kertoi karhukojulla kuvaamisesta Arolan tilalla. Tässä postauksessa kerron hieman kokemuksiani Julma-Ölkyn "Ölökyn ylitys"- reitistä.Ölökyn Ylitys, Hossa

Aluksi itse paikan nimestä historiaa. Ölkky on vanhaa lapin kieltä ja tarkoittaa rotkoa ja nimi siis todella kuvaa paikkaa. Rotkoa on kuulemma aikoinaan historiassa käytetty mm. metsästykseen ja myös ihmishenkiä on sinne menetetty.
Reitti on pituudeltaan 5km ja se on hyvin opastettu. Reitin suositeltu kiertosuunta on myötäpäivään. Lähtemään pääsee Julma-Ölkyn parkkipaikalta (Julma-Ölkyntie 86, Kuusamo). Julma-Ölkyn rotkojärvelle pääsee tutustumaan myös ohjatulla venematkalla, joka lähtee kesäkahvilan ja parkkipaikan luota. Reitti on erittäin vaikeakulkuista maastoa, eikä sovi huonojalkaisille. Polulla on paljon kiviä ja juuria, sekä reitillä on pääosin korkeaa nousua ja laskua. Meillä 5km matkaan Ölkyllä kului varmaankin enemmän aikaa, kuin värikallion 8km kierroksella. Puolessa välissä matkaa ylitetään riippusilta, joka oli hieman jännittävä, mutta onneksi tukeva. Riippusillalle mennessä polku muuttuu jyrkäksi kiven lohkareista tehdyksi "portaikoksi". Välillä polku kulkee aivan rotkon reunoja myöden ja kohtisuora pudotus alkaa pelottavan läheltä sitä, mutta välillä polku myös mutkittelee "turvallisesti" alemmassa maastossa myös lyhyitä pitkoksia myöden, poiketen myös suomaastoon ja pienien purojen yli.Luonto reitillä oli kaunista. Matkan varrella oli paljon vanhoja keloja, niin pystyssä kuin kaatuneenakin, sekä taideteoksilta näyttäviä pahkoja puissa. Suopursuja kukki myös rotkon reunalla, sekä karut rotkoon kaatuneet puutkin olivat kauniita tässä ympäristössä ja luonnon hiljaisuus korosti erämaa tunnelmaa. Lähdimme reitille illalla hieman pilvisenä päivänä, joten kuvissa ei oikein valon ja varjon leikillä pystynyt taiteilemaan. Maisemat olivat kauniita silti ja todellakin julmia, mitä ei kyllä kaikkiin kuviin saanut hyvin näkyviin. Jylhät kallion reunat, suuri pudotus ja musta vesi loivat hienon kontrastin maisemaan ja vaaran tuntua. Reitti oli sopivan pituinen maaston haastavuuteen nähden ja maisemat olivat ihmeellisen vaihtelevia, vaikka reitti kulkikin kokoajan rotkon reunoilla. Ylhäällä toisella puolella oli esim. suo, jossa oli runsaasti metson tai muun kanalinnun jätöksiä ja lakkaa kukkimassa. Jos joskus lähdet käymään Kuusamon/ Suomussalmen suunnilla suosittelen kiertämään ainakin Ölkyn ylityksen, sillä Ölkky on upea paikka nähdä. Kuvista ei tunnelmaa ja jylhyyttä näe kunnolla, vaan se täytyy kokea itse. Reitin kiertämiseen mennyt aikakaan ei tunnu pitkältä, sillä nähtävää on paljon ja jokaisella korkealla paikalla tuntuu aina, että olisi entistä korkeammalla. Reittiä eteenpäin kulkiessa joka askeleella on jotakin uutta nähtävää. 

Kommentit

Suositut tekstit