Karhujen kuvausta Arolan tilalla Ruhtinansalmella

Moi!


Olin kesäkuun alkupuolella siis reissussa ensin Hossan kansallispuistossa muutaman yön eräkämpässä, jonka jälkeen siirryin Arolan tilalle Juntusrantaan pariksi yöksi. Ajattelin aloittaa tälläisen lyhyen postaus-sarjan tuosta reissusta; Hossan ja Juntusrannan patikkareiteistä teen erikseen julkaisut ja nyt on luvassa alkuun kuvia karhukojulla kuvaamistani karhuista.


Arolan tila

Arolan tila sijaitsee aivan Venäjän rajalla Martinselkosen erämaan vieressä ja siellä on ainoa pirtti, joka on Suomen sodista säästynyt. Myös talvisodan viesti on lähtenyt Arolan entisen emännän toimesta eteenpäin ja alueella on ammuttu talvisodan ensimmäiset laukaukset. Hyvin historiallisesti kiinnostavaa aluetta myös siis. Matkaajalle Arolassa on mahdollisuus majoittua vanhan pirtin huoneisiin tai sitten Arovilla- asuntoihin, joissa tilaa isommallekin porukalle. Paikassa oli ihanan lämminhenkinen vastaanotto tilan isännältä ja emännältä Eerolta ja Helenalta, jotka huolehtivat kaikesta. Maukasta kotiruokaa sai päivälliseksi, sekä aamupalaksi ja Helenan kanssa oli mukavaa jutustella. Aktiviteetteja Arolassa on kesällä mm. karhusafarit, melontaretket, kalastus ja historiakierrokset, sekä talvisin mm. pilkkiminen ja hiihtoretket.

https://www.arolabear.fi/


Karhusafari

Tuima-Essi siirtämässä verkkoa pois
Karhusafareita järjestetään 6h kestäviä ja myös koko yön kestäviä, oman maun mukaan. Me päätimme jäädä yöksi, sillä edellisenä yönä karhuemo ja 3 pentua oli saapunut ruokapaikalle vasta puoli kolmen aikaan. Karhukojulle lähdimme neljän aikaan iltapäivällä Arolasta autolla, joka vei meidät lähemmäs kojuja ja loppumatka kuljettiin jalan. Sama auto haki meidät aamulla klo 7 aikaan. Paikalla oli siis monta erikokoista hirsistä kojua. Kaikissa kojuissa on kuvausaukot, ikkuna ja bio-wc, sekä suolaista ja makeaa evästä kuuman juoman kanssa. Lisäksi meidän kojussa oli ajateltu myös yöpymistä, sillä siellä oli kahdelle sopiva laveri. Karhuja ruokitaan betonirenkaisiin laitetulla lohella ja lokkien takia renkaiden päällä on verkot, jotka karhut osaavat viisaana eläimenä siirtää pois tieltä.
Missä Ohto synnytelty,
Mesikämmen käännytelty?
Luona kuun, tykönä päivän,
Otavaisen olkapäillä.
Sieltä on maahan laskettuu
Hihnoissa hopeisissa,
Kultaisissa kätkyeissä.

-Kalevalan runo karhun synnystä


Karhut

 Illalla kuuden aikaan tuli ensimmäinen karhu, joka on tappelussa saanut kuonoonsa ja olikin arka ja pienikokoinen. Se kiersi seuraavalle ruokapaikalle aina metsän kautta ja oli kokoajan valppaana ja jopa lokit saivat häädettyä sen pois aterialta. Seuraavat karhut jotka tulivat, olivat naaras, jota iso yli 20v. Kingi- niminen uros jahtasi, sillä karhujen kiima-aika oli vielä menossa. Ne kiersivät aluetta ja Kingin urinaa kuului välillä myös meidän kojun takaa. Lopulta naaras pääsi hetkeksi rauhassa syömään ja sitten molemmat jatkoivat taas matkaa. Odotin kovasti pentuja saapuvaksi paikalle, mutta emo ei luultavasti uskaltanut tuoda niitä ruokapaikalle muiden karhujen hajujen takia. Koko yönä ei siis näkynyt mitään muuta paitsi maakotka, joka sekään ei uskaltautunut ruokailemaan, vaan tyytyi pelottelemaan lokkeja. Aamulla pitkä odotus taas palkittiin, sillä metsästä ilmestyi nuori Tuima-Essi niminen karhu aamupalalle noin klo. 5.45. Valokuvien onnistumiselle ajoitus oli huippu, koska aamuaurinko alkoi juuri sopivasti paistaa ja karhu muun luonnon kanssa elävöityi. Tuima-Essi ruokaili pitkän aikaa tyytyväisenä kierrellen kaikki ruokapaikat läpi. On se karhu vaan hieno ja kunnioitusta herättävä eläin ja koska vaan voisin lähteä uudelleen kojuun kuvaamaan ja ihailemaan karhuja!

Tässä omasta mielestä onnistuneimpia kuvia! + linkki youtubeen lyhyeen videoon aamulla ilmestyneestä karhusta; https://youtu.be/FfwdXzgk_FM 

Huom! Omistan kaikki kuvat, ethän kopioi!


Ensimmäinen saapunut karhu, jolla silmän päällä haava

Iso Kingi karhu


Naaraskarhu


Maakotka
Tuima-Essin ilmestyminen puun takaaMyös Tuima-Essi oli valppaana


Kohta jää jumiin...

NamNam

 Seuraava postaus tulossa Julma-Ölökyn reitistä Hossassa.


Kommentit

Suositut tekstit